ÖZGÜR OLMAK SADECE KUŞLAR GİBİ GÖKYÜZÜNDE UÇABİLMEK Mİ ? ☁








Özgür olmak sadece ; kuşlar gibi gökyüzünde uçabilmek mi ? Çoğumuzun da bu şekilde ifade ettiği gibi ya da sınırlarımızı aştığımız her anlamda özgür müyüz 
Sınırlar , sınırlar bir toprak parçasından oluşan değil sadece , insanın kendini bir şekilde ifade etmesi , kendini bir anlamda geliştirme çabası , başarmanın vermiş olduğu mutluluk hissi değil midir aslında ?
Dante ' nin de dediği gibi  " insan özgür olmadan mutlu ve huzurlu olamaz . "
Dante ' ye göre insanlar özgürlükleri kadar mutludur . Kişiler düşüncelerini ne kadar rahat bir şekilde ifade edebilirse o kadar özgür ve mutlu olurlar  . Özgürlükleri kısıtlandıkça mutlulukları da kısıtlanır , azalır hatta yok olur . Özgürlük bizim her şeyi yapabileceğimiz anlamına mı gelir ? Sanırım hayır kişiler ben özgürüm diye birilerine zarar verirse , örneğin yüksek sesle müzik dinlerse bu özgürlük olmaz. Kendi özgürlüğümüzle başkalarının özgürlüğünü kısıtlayamayız . Bu yüzden özgürlüğün yanında eşitlik ve adalette yer almalıdır  ki özgürlük kötülüğü de beraberinde getirmesin.
Özgürlüğü kısıtlayan temel faktörlerden biriside yoksulluk değil midir ? Seyehat etmek istediğin yere gidememek , sinemada istediğin filmi izleyememek  , sevdiğin sanatçıyı konserinde dinleyememek , hatta istediğin yemeği yiyememek bile .
Yani özgür olmak her zaman kişinin elinde değildir . Toplum ve yaşam koşulları da etkileyebilmektedir . Burada önemli olan kişinin içinde bulunduğu durumda özgür ortamı yaratabilmesidir .













Yorumlar

  1. Maslow' hiyeraşik sırlamasına göre bu bahsettiğiniz şey en tepede de olu özür olbiliriz ikinci basamakta da olsan özgür olabiliriz bulunduğumuzun ortamın en iyisi olmak aslında mesele.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşam koşulları özgürlüğümüzü bir şekilde etkilese de , bulunduğumuz koşullarda özgür olmak evet bizim elimizde aynı şekilde nerede olursak olalım en iyisi olmakta bizim elimizde önemli olan kendine inanç .

      Sil
  2. Toplum baskısıyla Özgür olmak biraz zor
    Ama Dante'ye katılıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O baskıdan sıyrılmak karşı koyabilmekte bizim elimizde aslında .

      Sil
  3. ay yaaaa hem keyifli hem düşündürücü yazıyoon ve postların çok ferah ve mutluluk veriyo ki yaaa vallaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya böyle düşünmen beni çok mutlu ediyor, çok teşekkür ederim ☁ 😊🎈

      Sil
  4. Özgürlügü cok güzel tanimlamissin. Her insan kendi özgürlügünün baskasininkini kisitlamamasi icin otokontrol sistemi gelistirmeli ☺️

    YanıtlaSil
  5. Özgür bir toplum değiliz. İfade özgürlüğümüz yok. Uzun yıllar da olmayacak. Korkuyoruz. Geleceğimizi karanlık görüyor başka ülkelerde umut arıyoruz. Sonra gençlerimiz, anne ve babaların binbir emekle yetiştirdiği genç fidanlarımız.. Asıl korkum burada başlıyor. Eğer onlar da pes ederlerse bu kadim memlekette özgür kalan sanırım sadece kuşlar olacak..
    Güzel anlatım olmuş. Kutlarım.

    YanıtlaSil
  6. Hiç bir şekilde özgür olduğumuzu sanmıyorum,hep bir engeller çıkıyor karşımıza isteklerimizi gerçekleştiremiyoruz.

    YanıtlaSil
  7. özgürlük mutluluğu da beraberinde getirir bence :)

    YanıtlaSil
  8. Dante'ye katılıyorum ama toplum ve şartlar da etkiliyor gerçekten..

    YanıtlaSil
  9. özgür olmak güzel ama başkalarının haklarına ve düşüncelerine tecavüz etmeden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. “İnsanın özgürlüğü; istediği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır.” Jean-Jacques Rousseau.

    J.J. özgürlük tanımını çok seviyorum yazınızı okuyunca paylaşmak istedim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar